2011-04-30

Kelionė į Kroatiją

Auksė Sprauniūtė

Sveiki KMOKraščio skaitytojai! Aš - Auksė - kartu su šio laikraščio žurnaliste Morta gegužės 1 dieną iškeliaujame į Kroatiją. Į kelionę leidžiamės su šokių mokytoja Aida ir berniukų choru ,,Sakalėlis”. Ten 6 dienas šoksime mokykloje ir bažnyčioje, apžiūrėsime įžymybes ne tik Kroatijoje, bet ir Lenkijoje bei Čekijoje. Tikimės labai gerai praleisti laiką, parodyti savo šokius svetimšaliams ir praleisti daug napamirštamų akimirkų. Visus vaizdus žadame parodyti ir aprašyti fotoreportaže, tad laukite mūsų įspūdžių.

2011-04-26

Beglobių gyvūnų problema

Auksė Sprauniūtė

Šiuo metu visame pasaulyje beglobių gyvūnų yra labai daug. Jie neturi kur prisiglausti, laksto iš vienos vietos į kitą ieškodami žmogaus meilės ir šilumos ir taip tuo pačiu perneša įvairias ligas. Užaugę laukinukai dauginasi ir beglobių gyvūnų problema auga. Ją bando išspręsti visos šalys, tarp jų ir Lietuva. Lietuvoje į pagalbą pasitelkiama gyvūnų sanitarinė tarnyba „Grinda”, kuri sugauna gyvūnus ir nuveža į „gyvūnų globos namus”. Tik juos sunkiai gali pavadinti globos namais – tiek sergantys, tiek sveiki gyvūnai nemato saulės šviesos šaltuose narvuose. 90 % gyvūnų pasibaigus trumpam 10 – 14 dienų laikotarpiui yra užmigdomi. Ir nors ,,Grinda” taip numarina apie 5000 gyvūnų per metus, jų Vilniaus gatvėse nesumažėja. Likę ar naujai išmesti gyvūnai dauginasi ir begalinis beglobių ratas sukasi toliau.

Laimė, kad atsiranda ir kitokių gyvūnų prieglaudų, kurios beglobių problemą sprendžia kitaip. Tai gyvūnų nemigdančios, bet juos laikančios iki kol gyvūnai suras savo tiktuosius namus, prieglaudos – Sos gyvūnai, Lesė, Pifas, Gyvybės vagonėliai , Penkta koja, Penkios pėdutės, Nuaras. Šių prieglaudų nemažai išsidėstę ne tik Vilniuje, o ir kituose Lietuvos miestuose, todėl plačiau bus rašoma tik apie Sos gyvūnus, Gyvybės vagonėlius ir Lesę.

Vilniaus gyvūnų prieglauda Sos gyvūnai

Idėja padėti beglobiams gyvūnams prieglaudos steigėjų ir savanorių galvose gimė 2006 metais. Mintis įgijo pagreitį ir 2008 m. vasario pirmąją dieną organizacija buvo įkurta ir pavadinta pirmuoju savo vardu – Pifas.lt. Šis pavadinimas buvo parinktas SOS gyvūnų vadovės Ilonos Mezencevos pirmojo augintinio Pifo vardui atminti. 2008 m. lapkritį organizacija įsigijo mobilujį namelį, kuriame ėmė glausti ir globoti gyvūnus, o 2009 m. birželį jos pavadinimas buvo pakeistas į SOS gyvūnai.

Ir dabar ši beglobių organizacija plėtoja savo veiklą ir už kelių mėnesių ji ketina persikelti į naujas, Europos Sąjungos standartus atitinkančias patalpas, kurios turėtų glausti 18 šunų ir 48 kates. Jose bus gyvūnų laikymo zona, lankytojų ir gyvūnų priėmimo vieta, procedūrinis kabinetas, persirengimo kambarys personalui. Kieme bus šunų voljerai, vedžiojimo aikštelė bei mobilusis „SOS gyvūnų namelis“. Tokia yra prieglaudos vizija ir ji, visų džiaugsmui, po truputį pildosi.

O kol prieglauda dar statoma, gyvūnai glaudžiasi kitose vietose:

Sos gyvūnų namelyje Žalgirio g. 20. Ten laikomos ir katės, ir šunys. Jie prižiūrimi kasdien gyvūnus lankančių savanorių, kurie ne tik gyvūnus pašeria ir paleidžia palakstyti po aptvertą kiemą, bet ir veža juos pas veterinarus bei gydo.

Sos gyvūnų sodybėlėje Kaišiadorių rajone. Čia jau keleri metai žiemoja katės ir katinai, kurie neprigijo prie žmogaus ir pasirinko laisvę. Jie turi kelis apšiltintus namelius ir maisto. Katytės yra sterilizuotos, kad nevestų vaikučių. Čia jos gyvens laimingą gyvenimą.

Vasarą sodybėlėje nuo ankštų narvelių ilsisi ir daug kitų globotinių.

SOS gyvūnų savanorių namuose. Kai kurie savanoriai turi galimybę laikyti beglobius namie, kol jie atras naujus šeimininkus. Tokia globa geriausia, nes gyvūnai patiria mažiau streso, yra prižiūrimi, jiems skiriamas dėmesys ir meilė. Be to augintiniams mažesnė tikimybė užsikrėsti infekcinėmis ligomis ir lengviau išsigydyti savas ligas.

Prekybos ir pramogų centre ,,Ozas” Vilniuje. Čia yra globojamos ir dovanojamos sveikos bei skiepytos katės. Jos gyvena savo stikliniame namelyje, kur joms yra sudarytos visos sąlygos laukti savo tikrųjų namų. Savanoriai, budintys Oze, taip pat noriai bendrauja su Gyvūnų pievelės svečiais, pasakoja priglaustų gyvūnų istorijas, konsultuoja priežiūros klausimais, o norintiems priglausti gyvūną padeda jį išsirinkti.

Sos gyvūnų komanda

Sos gyvūnų komandą sudaro dirbantys savanoriai, kurie dieną naktį yra pasiruošę gelbėti, guosti, gydyti, slaugyti, prižiūrėti, valyti, padėti... Ir jie tai daro be jokio atlygio, didžiausias paskatinimas, kaip jie patys sako, yra dėkingos gyvūno akys. Tokie žmonės iš tiesų yra nepamainomi ir be jų Sos gyvūnai ir bet kokia prieglauda negalėtų gyvuoti.

Prieglaudos globojami gyvūnai

Šiuo metu Sos gyvūnai glaudžia 70 šunų ir 128 kates. Jie visi išskirtiniai, nes kiekvienas turi savo istoriją. Šie gyvūnai patyrė įvairius sunkumus ir negandas, bet dabar jie saugūs Sos gyvūnų savanorių rankose. Visi jie laukia stebuklo, naujų ir tikrų namų bei šeimininkų. Jiems reikia tokio žmogaus, kuris niekada neišduotų ir nepaliktų, bet apglėbtų savo meile bei šiluma.

Kaip tu gali padėti?

- Paremk finansiškai. Šiame pasaulyje beveik niekas nenuveikiama be pinigų. Jų reikia gyvūnėlių išlaikymui (maistui, priežiūrai), gydymui, transportui. O taip pat yra tokių savanorių, kurie visą savo laiką skiria gyvūnų gelbėjimui ir nedirba jokio kito darbo. Jiems irgi reikia is kažko gyventi, todėl jūsų parama yra labai reikalinga. Jei norite pervesti kažkiek pinigų Sos gyvūnams, tai galite padaryti https://www.aukok.lt/Projektai/Pagalba-beglobiams-gyvunams

- Paremk daiktais. Galbūt turite jūsų šuniui nebereikalingą pavadėlį ar dubenėlį? O gal jūsų namuose netrūksta medžiagų skiaučių arba makulatūros? Jūsų nebenaudojami daiktai gali labai praversti prieglaudėlėje, kur nuolat visko trūksta. Jums nebereikalingus daiktus beglobiukai su džiaugsmu priims.

- Tapk savanoriu. Savanorių prieglaudoje niekada nebūna per daug. Jų reikia gyvūnams gelbėti, prižiūrėti, maitinti, vežti pas veterinarus, gydyti ir suteikti dėmesio bei meilės, kurios jiems visą gyvenimą trūko. Tai labai atsakingas darbas ir sprendimo į jį įsitraukti negalima priimti per kelias akimirkas, jį reikėtų aptarti ir su savo šeimos nariais. Jei nusprendėte tapti savanoriu, reikėtų kreiptis į Sos gyvūnų vadovę Iloną.

Daugiau informacijos ir naujienų galite rasti internetinėje svetainėje http://sos-gyvunai.lt