2011-03-14

Populiari paauglių literatūra

Auksė Sprauniūtė

Kai ateini į biblioteką ar knygyną, akys išsiplečia nuo knygų paaugliams gausos. Fantastinės, romantinės, nuotykių – pasirinkimas didžiulis, tik imk ir skaityk. Bet nuo ko pradėti?
Tiems, kurie mėgsta nuotykių knygas, siūlau paskaityti J. R. R. Tolkieno trilogiją ,,Žiedų valdovas”. Šioje istorijoje rašytojas, turėdamas lakią fantaziją, sukūrė visiškai naują, fantastišką, bet tuo pačiu ir tikrovišką pasaulį su jo stebuklingais gyventojais: elfais, nykštukais, orkais bei kitomis būtybėmis. Taip pat knygos siužetas yra įdomus ir dažnai netikėtas, parašytas savitu rašymo stiliumi, kuris tiesiog įtraukia ir sudomina. Pasakojimas yra pilnas eilėraščių, legendų, parašytų paprasta ir rašytojo sukurta kalba, kuri pagyvina tekstą ir suteikia jam savitumo. Galiausiai visa istorija yra keistai panaši į realų pasaulį, jausmus, vertybes, gražiai atspindi ir perteikia gėrio ir blogio kovą realiame gyvenime. Todėl ši trilogija tikrai įdomi ir ją verta perskaityti.
Tačiau ne visi mėgsta knygas, kupinas įtampos ir veiksmo. Jei jums labiau prie širdies žmonių istorijos ir tikri išgyvenimai, paimkite į rankas Timo Guenardo ,,Stipriau už neapykantą”. Ši knyga – tai rašytojo autobiografija, kuri prasideda nuo tos akimirkos, kai jį trejų metukų, pririšusi prie stulpo, palieka mama. Po to knygos puslapiais po truputį keliaujama per visą Timo skausmingą gyvenimą iki tos akimirkos, kai Dievas aplanko jį ir pakeičia jo širdį. Tuomet rašytojo gyvenimas taip pat pasikeičia ir pradeda šlovinti Dievą. Ši istorija be galo jaudinti, graudi, žiauri ir priverčianti susimąstyti, kokie mes kartais būname nedėkingi Dievui ir mus supantiems žmonėms.
O tiems, kurie mėgsta neįtemptas, gražias ir žavias istorijas, siūlau perskaityti Frances Hodgson Burnett knygeles ,,Mažoji princesė”, ,,Paslaptingas sodas” ir ,,Mažasis lordas Fontlerojus”. Jose pasakojamos linksmos, bet tuo pačiu ir pamokančios istorijos apie vaikus ir jų skirtingus gyvenimus.
Knygoje ,,Mažoji princesė” rašoma apie turtingą mergaitę, kuri atvyksta mokytis į kilmingų mergaičių seminariją. Ten ji buvo labai gerbiama ir lepinama, kol staiga nutiko didi nelaimė – jos tėtis mirė. Taigi mergaitė lieko beturtė tarnaitė mokykloje, bet su tokia pat kilnia širdimi, kaip ir tuomet, kai buvo turtinga.
Istorijoje ,,Paslaptingas sodas” pasakojama apie užsispyrusią mergaitę, kuri mirus tėvams išvyksta iš tvankios Indijos į dvarą Jorkšyre pas savo dėdę. Ten ji po truputį atgyja: sustiprėja, tampa draugiškesnė ir išgelbėja nuo niūraus likimo taip pat išlepintą savo pusbrolį. Visą giminę nuo pykčio ir nedraugiškumo išgelbėja vienas sodas...
Knygoje ,,Mažasis Lordas Fontlerojus” pasakojama apie mažą berniuką Sedriką, kuris sužinojo esąs lordas ir iškeliavo mokytis valdyti į savo senelio pilį. Ten jis pakeičia ne tik pikčiurną senelį, bet ir visą aplinkinių valstiečių gyvenimą.
Šias knygeles tikrai verta paskaityti dėl jų įdomaus siužeto, analizuojamų problemų, kuriamų veikėjų charakterių ir įdomaus rašymo stiliaus. Jos turėtų patikti įvairaus amžiaus žmonėms, o ypač paaugliams.