2011-03-13

STOP stresui

Morta Širvytė

Gyvenimas įtemptas ir sunkus, todėl dėl mus užgriūvančių rūpesčių neretai patiriame stresą. Kiekvienas nori išvengti ar atsikratyti šios būsenos. Todėl norėdami išvengti streso ar su juo susidoroti, galime imtis veiksmingų priemonių.

Stresas – tai žmogaus reakcija į netikėtą situaciją. Tas netikėtumas galėtų būti: artimo žmogaus netektis, katastrofos, kurių negali suvaldyti, blogas pažymys iš matematikos, rungtynių pralaimėjimas ir daugelis kitų įvykių. Prie nerimo prisideda fiziniai, emociniai ir socialiniai smūgiai. Susidūrus su šiais nemaloniais pojūčiais, norisi kuo greičiau jų atsikratyti.
Vienas geriausių būdų įveikti stresą – judėjimas. Gal jums ir neatrodo, kad mankšta gali sumažinti galvos, pilvo skausmus (juk dažnas paklaustų: sportuoti, kai skauda pilvą? Absurdas!), bet judėdamas žmogus tikrai pasijunta geriau. Žinoma, kad geriau pasijustum, nebūtina užsiiminėti profesionaliu sportu, pakanka pasivaikščiojimo lauke, pasivažinėjimo dviračiu, pasisvaidymo sniego gniūžtėmis.
Dar vienas streso priešnuodis – patinkanti veikla. Labai svarbu susirasti užsiėmimą, kuris padėtų užsimiršti ir atsipalaiduoti. Tai turėtų būti įdomūs, širdžiai mieli darbai. Moteriškos lyties atstovės gali pamegzti, panerti, papliurpti su draugėmis, paskaityti knygą, o vyrai – pažaisti krepšinį, pakilnoti svarmenis, paspardyti kamuolį. Veikti galima viską, kas atneša malonumą ir papuošia veidą šypsena.
Nemažiau svarbus yra bendravimas su aplinkiniais. Žmonėms pabėgti nuo streso sukeltų padarinių padeda išsipasakojimas. Kai jie savo draugams pasako, kodėl taip blogai jaučiasi, dažnai akmuo nuo širdies nusirita ir jie jaučiasi daug ramiau bei saugiau. Juk draugai visada paguodžia, ieško išeities ir padeda sunkią akimirką.
Jei nepadeda visi šie būdai, yra dar viena išeitis – bažnyčia. Čia tikrai surasite žmonių, kurie pasimels už jus ir paprašys Dievo, kad padėtų atsikratyti įtampos ir galėtumėte džiaugtis tuo, ką Jis duoda. Šiuo atveju labai svarbu, kad žmogus būtų atviras su Dievu ir neužsisklęstų.
Kaip matyti iš visų situacijų yra išeitis. Ieškant išeities būdų ir pagalbos, galima susidoroti su užgriuvusiais rūpesčiais ir negandomis, bet svarbiausia – nenuleisti rankų ir belstis.