2012-03-01

Knygų mugę aplankius

Auksė, 8 klasė

Vasario 23-26 dienomis Litexpo parodų rūmuose Vilniuje vyko Vilniaus knygų mugė. Tai 13 metus iš eilės vykstanti mugė, kurios šių metų šūkiu „Atversk pasaulį!“ organizatoriai norėjo paraginti žmones atverti knygos pasaulį, parodyti knygos svarbą ir būtinybę.

Lankytojas Vilniaus knygų mugėje tikrai nenuobodžiavo – juk čia buvo galima tiek visko nuveikti! Norintys įsigyti knygų pamatė didžiulę jų įvairovę – nuo vaikiškų knygelių storais viršeliais iki sunkių knygų užsienio kalba. Čia susirinko labai daug leidyklų iš visos Lietuvos, kurios ne tik pateikė naujausias, įdomiausias, spalvingiausias knygas įvairaus amžiaus skaitytojams, bet ir pasiūlė prieinamas kainas bei dideles nuolaidas. Todėl beveik kiekvienas mugės lankytojas išėjo iš jos su maišeliais ar kuprinėmis, pilnomis knygų.

Žmonės, kurie atėjo į mugę ne tik nusipirkti knygų, bet ir turiningai praleisti laiką, galėjo nueiti į įvairius mugės metu vykstančius renginius. Mugės organizatoriai pakvietė daug svečių, kurie vedė diskusijas, paskaitas, pristatė naujai išleistas savo knygas. Visos mugės metu kino teatre rodė dokumentinius ir vaidybinius filmus, apie iškilius menininkus, poetus, rašytojus. Džiugu, kad visi renginiai buvo gausiai aplankyti ir gerai įvertinti.

Pavargusiems lankytojams buvo skirta poilsio zona, kur jie galėjo atsipūsti, atsigerti kavos ar kažko užkąsti, o tiek, kurie norėjo papramogauti, galėjo sudalyvauti įvairiose loterijose, pasitikrinti savo žinias apie lietuvių kalbos gramatiką ar Europos sąjungą bei laimėti smagių prizų. Vaikams buvo įrengta vaikų salė, kur jie žaidė įvairius žaidimus, mokėsi piešti knygų iliustracijas ar senovės žemėlapį, tiesiog gerai leido laiką. Taigi Vilniaus knygų mugėje niekas nenuobodžiavo.

Knygų mugė buvo įrodymas, kad knygos nėra neįdomios ar nereikalingos, bet atvirkščiai – labai svarbios tiek visuomenės, tiek kiekvieno žmogaus gyvenime. Juk, kaip sako lietuvių patarlė, „Be knygos nėra mokslo, be mokslo nėra ir gyvenimo“.